Home
Facebook Instagram

De competitie: een aantal wijzigingen voor 2018

Biddinghuizen - 10 oktober 2017.  Afgelopen voorjaar werd Competitie Nieuwe Stijl geïntroduceerd. De KNLTB wil het succes van de competitie graag uitbreiden en ervoor zorgen dat het overgrote deel van tennissend Nederland in de toekomst competitie speelt.

De nieuwe competitievormen, de 8&9 competitie en de Zomeravondcompetitie, waren succesvol en worden dan ook voortgezet in 2018. Dat geldt ook voor Compact Spelen, maar daar worden na bruikbare feedback en evaluaties met onder meer de VCL’s en spelers, wel een aantal dingen in gewijzigd. Bovendien wordt het competitiereglement op een aantal punten versoepeld.

Compact Spelen

Compact Spelen, bestaande uit een wedstrijdtiebreak tot en met 10 punten en een winnend punt bij 40-40, levert in meerdere opzichten voordelen op. Voor een grote groep tennissers die nu geen competitie speelt, wordt competitietennis hierdoor weer aantrekkelijk. Door deze wijze van verkort spelen worden de wedstrijden immers minder lang, zijn de wedstrijddagen korter en wordt deelname aan de competitie uiteindelijk makkelijker te plannen in de drukke agenda. Verder kunnen kortere speeldagen een oplossing bieden voor verenigingen met baancapaciteitsproblemen en het creëert ruimte voor meer mensen die graag competitie willen spelen, maar waar nu op de club geen plek voor is. 

Wijzigingen

De evaluatie van de Voorjaarscompetitie 2017 met onder andere de Verenigingscompetitieleiders en de spelers leverde echter de nodige kritische kanttekeningen en mogelijkheden tot verbetering op. De KNLTB streeft naar een competitie die uiteindelijk tegemoet komt aan de wensen van zo veel mogelijk betrokkenen en dus is op basis van de feedback besloten om Compact Spelen in zijn huidige vorm los te laten. Vanaf 2018 geldt Verkort Spelen voor alle dubbelpartijen. Het winnend punt bij 40-40 komt hierbij te vervallen, alleen de wedstrijdtiebreak wordt ingevoerd. Dit betekent dat de derde set wordt vervangen door een wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil). In de 8&9- en Zomeravondcompetitie blijft compact spelen wel gehandhaafd.

<< Terug naar overzicht

Realisatie en sponsoring: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat