Home
Facebook Instagram

Spelregels padel

De spelregels van padel

Wil jij graag padellen maar geen idee waar je moet beginnen?
De padelcommissie heeft de spelregels voor je op een rijtje gezet!

De padelbaan en padelkooi

Padel speel je 2 tegen 2. Een padelbaan is 20 meter lang en 10 meter breed.
De padelkooi is aan de achterkant (glas en hekwerk) 4 meter hoog en aan de zijkant 3 meter hoog.

Scoreverloop
Het scoreverloop (of puntentelling) bij padel is precies hetzelfde als bij tennis. Padel wedstrijden zijn “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil.

 Opslag
De opslag moet onderhands worden geslagen. Er wordt altijd, net als bij tennis, diagonaal opgeslagen. Voordat de bal wordt opgeslagen moet deze eerst met een stuit de grond raken achter de eigen service lijn. Verder geldt dat de bal tijdens de opslag onder of ter hoogte van de heupen geslagen moet worden.
De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (=foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop
Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt.
De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is, mag de bal buiten de padelkooi alsnog worden terug geslagen naar het speelveld van de tegenpartij (over het hekwerk of wand of door de ingang van de kooi). Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuitert of een speler op een andere manier de regels overtreedt.
 


Realisatie en sponsoring: Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat